Louwrens Wigchers – Lid in de Orde van Oranje Nassau

Louwrens Wigchers - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Een hele grote en bijzonder eervolle verrassing afgelopen dinsdag 26 april 2022! Op deze dag werd Louwrens Wigchers Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding met name voor zijn verdienste als eigenaar en “vrijwilliger” van het Motor- & Brommermuseum Schoonoord. Meer dan 20 jaar is Louwrens al actief met zijn verzameling en heeft hij voor duizenden bezoekers belangeloos rondleidingen verzorgd samen met zijn vrouw Willy.
Burgemeester Renze Bergsma (Gemeente Coevorden)
”De heer Louwrens Wigchers uit Schoonoord is eigenaar van het Motor- en Brommermuseum in Schoonoord sinds 2000. Wat ooit begon met de zoektocht naar een Panther is uitgegroeid naar één van de mooiste collecties brommers en motoren. Samen met zijn vrouw Willy Wigchers verzorgt hij rondleidingen in het museum. Hij was niet van de schoolbanken maar is wel van de handel. Hij zet zich in voor zijn naasten en voor de samenleving. Hij is in het dorp daarnaast bekend als voormalig eigenaar van Wigchers Internationaal Transport (1964-2008).”
DVHN 27-4-2022
Tientallen jaren leidde Louwrens Wigchers (72) zijn gelijknamige transportbedrijf in Schoonoord. Mooi hoor, die indrukwekkende vrachtwagens, maar Wigchers wordt pas echt enthousiast als het over zijn oude brommers en motoren gaat. Honderden heeft hij er inmiddels verzameld. De garagebox waarin zijn Brommer- & Motormuseum was ondergebracht werd daarom al snel een forse loods. De verzamelaar gaat zo ver dat hij van één motor, een Ducati, twee stuks heeft. Eentje uitgepakt, en eentje zit nog in zijn originele doos met de vliegkist er nog omheen. De mensen van de fabriek zijn zelfs komen kijken omdat ze het zo bijzonder vonden.

Het Motor en Brommer museum in de media

Zo af en toe wordt er in de media geschreven over de bijzondere collectie van het Motor en Brommer museum Schoonoord.
Zowel RTV Drenthe als Dagblad van het Noorden hebben al meermaals het museum bezocht, maar ook bekende motormagazines zoals Motoplus.

Enkele filmpjes en artikelen van de afgelopen jaren vind u op deze pagina, waarin over “Het feest der herkenning” wordt gesproken.

Bent u journalist en heeft u interesse om een artikel te schrijven?
U kunt per e-mail uw verzoek insturen en u ontvangt dan een reactie.

Video’s

Artikelen

De oorsprong van het museum en ook onder andere hoe van een hobby een indrukwekkende collectie werd gemaakt komt aan bod In het boek Zündapp – Een geweldig merk! Lees hier het artikel: Zündapp over “Louwrens en Willy Wigchers, en ‘Het feest der Herkenning’…” 

De oorsprong van het museum, daarnaast het favoriete merk van Louwrens maar ook over de rondleidingen die worden gegeven in het museum. In januari 2017 heeft er een artikel in de Coevorden Huis aan Huis gestaan over het “Feest der herkenning” wat het Motor en Brommer museum Schoonoord biedt aan haar bezoekers. Lees hier het artikel: Coevorden huis-aan-huis over “Brommer- en motormuseum biedt feest der herkenning” 

Voetbalverslaggever Evert ten Napel heeft het niet alleen over voetbal maar ook is Evert een liefhebber van tweewielers met PK’s. Via Google kwam Evert op het museum terecht en hij maakte een verslag van zijn bezoekje. Een stukje uit het artikel van Evert: “Rode Ducati’s, zwarte BMW’s en verder oude merken als BSA, Norton. Matchless, NSU, Horex, Laverda, Garelli, en nog heel veel meer. Louwrens had een aparte ruimte voor bromfietsen, oude puur Hollandse merken als Kaptein, Eijsink, Sparta, Batavus en natuurlijk ook Kreidlers, Zündapp, Tomos en Puch. Kortom alles! Het water liep met name Hans en Martijn uit de mond.”
Het vervolg van het artikel is hier te lezen.

Motoplus – Motorverzamelaar Louwrens Wigchers

Noppennieuws – De verzameling van Louwrens Wigchers

Op een woensdag in maart 2010 stond een motorrijder bij het Tankstation in Schoonoord te tanken. Hij werd aangesproken door Louwrens en hoe hij dit heeft ervaren heeft hij in een blog geschreven op een website:

In Schoonoord sta ik na een tankstop een beetje rond te kijken. Een auto stopt, de bestuurder komt naar me toe lopen.
“Aparte motor” zegt hij, “die zie je niet elke dag. Bevalt dat een beetje om mee te rijden?”
“Ja, geweldig! ’t Gaat niet hard, maar wel stug door. Ik ben er heel tevreden mee.”
Hij loopt eens om het falcoontje heen en zegt: “Ja, ik heb er ook één, een rooie van de Italiaanse politie en een blauwe, maar da’s een twee cilinder.”
“Oh, ook Guzzi liefhebber?”
“Nou nee, meer motor liefhebber.”
Hij kijkt me eens aan en zegt: “Wil je iets moois zien?”
Het vervolg van het artikel is hier te lezen.